Potential applications of cardiomyocytes differentiated from human embryonic stem cells and induced pluripotent stem cells in the diseases of the human heart - Pešl, Martin (2013)
Kmenové buňky umožňují tvorbu nových terapeutických strategií zaměřených na regeneraci srdečního svalu. Výzkum lidských embryonálních kmenových buněk (hESC) a lidských indukovaných pluripotentních kmenových buněk (hiPSC) vedl k jejich diferenciaci ve stahující se kardiomyocyty. Předtím, než však bude tato technologie přiravena k přímému lékařskému využití, je potřeba zlepšit výtěžnost kultivačních procesů, zpřesnit pochopení a rozpoznání vývoje nezralých kardiomyocytů a zajistit bezpečnost jejich využití. Rozvoj výzkumu hiPSC umožnil relativně rychlou tvorbu kmenových buněk z tkáně pacientů nesoucích různé dědičné nemoci a vytvořit tak “model nemoci v misce”. Vznikající kardiomyocyty dovolují bližší pochopení fenotypu těchto nemocí na buněčné a molekulární úrovni. Využití modelu ve farmakologických studiích přibližuje technologii klinickému prostředí. Jsou realizovány první animální studie modelů onemocnění srdce, využívající potenciálu reparace a regenerace. Pro tyto studie je však ne