Statistické hodnocení průběhu a populačního dopadu organizovaných programů screeningu zhoubných nádorů - Májek, Ondřej, 1985- (2013)
Screening zhoubných nádorů je definován jako testování zdánlivě zdravých dobrovolníků z obecné populace pro účely jejich rozdělení na skupiny s vysokou a nízkou pravděpodobností, že ve skutečnosti trpí daným zhoubným nádorem. Časná diagnóza bezpříznakového onemocnění umožňuje léčit lokalizované onemocnění nebo dokonce zcela vzniku invazivního zhoubného nádoru zabránit. V takovém případě je léčba obvykle mnohem úspěšnější a méně zatěžující pro pacienta. Účinnost a bezpečnost programů screeningu zhoubných nádorů byla v minulosti doložena v klinických nebo epidemiologických studiích. V současnosti jsou široce doporučeny tři screeningové programy: screening karcinomu prsu prostřednictvím mamografie, screening kolorektálního karcinomu (KRK) testem na okultní krvácení do stolice a screening karcinomu děložního hrdla prostřednictvím cytologického vyšetření stěru z tohoto orgánu. Aby však byla zachována příznivá bilance mezi přínosy a riziky screeningu i při hromadném provádění v reálné klinic