Bacteriocinogeny of yersiniae: molecular interactions of colicin FY with a susceptible bacterial cell - Bosák, Juraj, 1983- (2013)
Bakteriociny jsou antimikrobiální látky produkované bakteriemi. Významnou skupinou bakteriocinů jsou koliciny - toxické exoproteiny produkované některými kmeny čeledi Enterobacteriaceae. Vysoce specifické molekulární interakce kolicinu s komponentami bakteriálního obalu podmiňují buněčnou specifitu těchto molekul. Typickým producentem kolicinů jsou bakterie druhu E. coli, avšak produkce byla popsána i u jiných bakterií. U rodu Yersinia, významného původce onemocnění člověka, byla prokázaná produkce několika bakteriocinů se specifickým účinkem vůči patogenním yersiniím. Nedávno byla v naší laboratoři popsána produkce antimikrobiálního agens nepatogenním kmenem Yersinia frederiksenii Y27601. Navrhujeme prostudovat identitu a molekulární interakce tohoto antimikrobiálního agens. Metodicky bude práce vycházet z metod molekulární biologie a genetiky. V prvním roce bude probíhat genetická analýza kolicinogenních determinant. V druhém a třetím roce soustředíme na charakterizaci mechanizmu úči