Studium nových biochemických markerů u srdečního selhání - Klepárník, Martin, 1983- (2013)
V diagnostice akutního i chronického srdečního selhání je používána řada biochemických markerů. Práce byla zaměřena na dva netradiční kardiální markery - asymetrický dimethylarginin a na inosin. Asymetrický dimethylarginin je posttranslačně modifikovanou formou argininu vytvářenou při procesu degradace methylovaných proteinů a je kompetitivním inhibitorem NO-synthasy. Zvýšená koncentrace asymetrického dimethylargininu v krvi je nezávislým rizikovým faktorem endoteliální dysfunkce a byla pozorována např. u chronického renálního selhání, chronického srdečního selhání, hypertenze, hypercholesterolemie nebo u pacientů s diabetem. Byla vypracována citlivá a reprodukovatelná metoda stanovení L-argininu a také asymetrického a symetrického dimethylargininu v lidské plazmě. Srovnání s publikovanými metodami pak prokázalo použitelnost metody pro stanovení v praxi. Analyty byly stanoveny u souboru pacientů po akutním infarktu myokardu a u souboru diabetických pacientů s nefropatií. Dalším studova