Comparative genomics of Treponema pallidum subspecies and molecular diagnostics of syphilis in the Czech Republic - Mikalová, Lenka (2013)
Rod Treponema zahrnuje několik druhů a poddruhů patogenních spirochet. Mezi klinicky nejvýznamnější lidské patogeny patří Treponema pallidum subsp. pallidum (TPA), původce syfilis; T. pallidum subsp. pertenue (TPE), původce yaws; T. pallidum subsp. endemicum (TEN), původce endemické syfilis. Studium těchto patogenů je limitováno skutečností, že tyto treponemy nelze kultivovat v podmínkách in vitro. 7 treponemálních kmenů bylo porovnáno technikou „whole genome fingerprinting“ (WGF) s referenčním genomem kmene TPA Nichols. Technikou WGF byla zjištěna vysoká sekvenční příbuznost mezi zástupci TPA a TPE kmenů přesahující 99,6 %. Výsledky WGF naznačují, že rozdílná virulence TPA a TPE kmenů, odlišná klinická manifestace a způsob přenosu syfilis a yaws je způsobena relativně malými odlišnostmi v příslušných genomech. Jednou z diagnostických metod pro identifikaci syfilis je PCR. PCR přináší navíc možnost molekulárně typovat kmeny způsobující syfilis. V průběhu let 2004-2012 bylo diagnostikov