Centrosome amplification in multiple myeloma: pathogenetic and clinical impact - Kryukova, Elena Vladimirovna (2013)
Východiska: Amplifikace centrozomů (CA) byly detekovány u všech stádií monoklonálních gamapatií. Předpokládá se, že CA představují jeden z mechanismů, který vede k chromozomální nestabilitě u plazmatických buněk (PB) mnohočetného myelomu (MM). Metody: Celkem bylo do studie zahrnuto 173 pacientů. K hodnocení centrozomových amplifikací u PB a B buněk bylo použito imunofluorescenční barvení centrinu. Dále byly na PB provedeny interfázní FISH spolu s barvením cytoplazmatických lehkých imunoglobulinových řetězců, qRT-PCR a genové expresní profilování (GEP). Výsledky: Analyzovali jsme CA jako možný marker mitotických abnormalit u PB a posoudili jsme jejich asociaci se známými prognostickými faktory, jako jsou chromozomální abnormality. Prokázali jsme přítomnost CA u B buněk MM pacientů. Pomocí imunofluorescenčního barvení jsme ukázali, že CA jsou přítomny v B buňkách, a to v 3,2±2,5 % u zdravých dárců vs. 9,9±7,9 % u MM pacientů (p < 0,0001). Předpokládáme, že CA mohou být použity k identifi