Úloha veřejného ochránce práv v systému soudnictví - Janoušková, Petra; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy a správního práva (2008- ) (2013)
Rigorózní práce shrnuje vybrané poznatky veřejného ochránce práv z oblasti soudnictví. Z hlediska zákonem vymezené působnosti ochránce je v dané oblasti jeho úlohou působit vůči orgánům státní správy soudů a tím přispívat k ochraně práva na spravedlivý proces. Základní oblasti, v nichž ochránce může ovlivnit jednání orgánů státní správy soudů, jsem zpracovala do jednotlivých kapitol. V úvodu své práce se zabývám vymezením působnosti ochránce ve vztahu k soudům, dále pak průtahy v soudním řízení, nevhodným chováním soudních osob a kárnou pravomocí ochránce. Státní dohled nad exekuční činností a znaleckou agendu (podněty uchazečů o výkon funkce znalce) jsem začlenila pod ostatní jednání orgánů státní správy soudů. Při zpracování práce jsem vycházela z poznatků a zkušeností, které jsem od roku 2001 postupně získala při svém působení v Kanceláři veřejného ochránce práv. V práci jsem využila zprávy a stanoviska ochránce, které jsem zpravidla sama připravovala, odbornou literaturu a články, judikaturu Ústavního soudu a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva.
This master’s thesis summarizes some of the findings on judiciary raised by the Public Defender of Rights. Defender’s statutory role in this field is to affect bodies of a state administration for judiciary and thus to contribute to the protection of a right to a fair trial. Into chapters I divided basic fields, in which the Defender is able to affect conduct of bodies of a state administration for judiciary. In the introduction, I was dealing with a determination of Defender’s competence in relation to courts, then with delays in a court proceeding, as well as with an inappropriate behaviour of a court officials and even with Defender’s competence to initiate a disciplinary proceeding. on destraint procedure and on expert witness agenda (complaints of prospective expert witnesses) I subsumed within the other conduct of bodies of a state administration for judiciary. I used Defender’s reports and opinions, then professional literature and articles, as well as relevant case law, included decisions of the European Court of Human Rights.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013
Anglické resumé
Keywords: soudnictví; veřejný ochránce práv; administration of justice; ombudsman; rigorózní práce; doctoral dissertations