Úloha veřejného ochránce práv v systému soudnictví - Janoušková, Petra (2013)
Rigorózní práce shrnuje vybrané poznatky veřejného ochránce práv z oblasti soudnictví. Z hlediska zákonem vymezené působnosti ochránce je v dané oblasti jeho úlohou působit vůči orgánům státní správy soudů a tím přispívat k ochraně práva na spravedlivý proces. Základní oblasti, v nichž ochránce může ovlivnit jednání orgánů státní správy soudů, jsem zpracovala do jednotlivých kapitol. V úvodu své práce se zabývám vymezením působnosti ochránce ve vztahu k soudům, dále pak průtahy v soudním řízení, nevhodným chováním soudních osob a kárnou pravomocí ochránce. Státní dohled nad exekuční činností a znaleckou agendu (podněty uchazečů o výkon funkce znalce) jsem začlenila pod ostatní jednání orgánů státní správy soudů. Při zpracování práce jsem vycházela z poznatků a zkušeností, které jsem od roku 2001 postupně získala při svém působení v Kanceláři veřejného ochránce práv. V práci jsem využila zprávy a stanoviska ochránce, které jsem zpravidla sama připravovala, odbornou literaturu a články, judikaturu Ústavního soudu a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva.