Facie a antropogenní znečištění recentních sedimentů řečiště Dřevnice a středního toku Moravy v úseku Kvasice až Spytihněv - Faměra, Martin (2013)
Mezi důležitá uložiště sedimentu transportovaného řekou, patří vedle sedimentárních archívů povodňových plošin, slepých ramen a přehradních nádrží i korytové sedimenty. Těžké kovy a perzistentní organické polutanty (polutanty) jsou zde obvykle vázány na jílové minerály nebo organickou hmotu. Cílem této práce je stručně popsat a vysvětlit vybrané fenomény, které bezprostředně souvisí se studiem fluviálních sedimentů řeky Moravy a jejich antropogenním ovlivněním z poměrně znečištěné aglomerace Zlína a Otrokovic. Jednalo se zejména o: a) popis rozdílů mezi přirozenými a regulovanými říčními koryty, b) faciální vymezení přírodních a regulovaných korytových sedimentů, c) popsání vztahu mezi litofaciemi korytových/povodňových sedimentů, magnetickou susceptibilitou (MS) a obsahem těžkých kovů (Cu, Pb, Zn), a d) stanovení míry antropogenního ovlivnění sedimentů pomocí faktoru obohacení (enrichment factor; EF).