Response of keratinocytes to UV radiation and its modulation by hyaluronan - Moravcová, Martina (2013)
Lidská kůže je neustále vystavována ultrafialovému (UV) zářením, které zprostředkovává komplexní biologickou odpověď, která zahrnuje vývoj erytému, edém, tvorbu apoptických buněk, hyperplasii buněk, potlačení imunity a melanogenezi. Tyto procesy mohou vyvolat řadu patologických procesů, jako jsou fotostárnutí a vznik rakoviny kůže. Jednou z možností jak chránit lidskou kůži před škodlivými účinky UV záření je použití fotoprotektivních látek. V uplynulých letech, přirozeně se vyskytující látky získaly značnou pozornost jako potenciální protektivní látky. Hlavním cílem této práce bylo otestovat potenciál hyaluronanu (HA) a extraktu z Epilobium angustifolium (EA) při ochraně lidské kůže před UV zářením za použití nově optimalizovaných komplexních in vitro a in vivo metodologických přístupů. Proto byly především vytvořeny komplexní modely charakterizující odezvu lidských keratinocytů a fibroblastů na UV záření.