Rodina a její význam v římském právu - Stará, Ivana (2013)
Práce je rozdělena na dvě části. První část je zaměřena na rod a rodové zřízení římského státu, které díky reformám bylo přeměněno na zřízení založené na majetkovém principu. V této chvíli může již hledat náznaky patriarchální rody. Právě naznačený přechod společnosti od rodového zřízení a vývoj rodiny pomohou čtenáři pochopit, proč vznikla rodina, kde životy jejich členů byly v rukou jedné osoby. Druhá část má poskytnout ucelený pohled na římské manželství, které dávalo vzniknout rodině a tvořilo spolu s náboženstvím základní předpoklady vzniku a zachování rodiny.