Srážkové poměry města Brna - Doleželová, Marie (2013)
Práce se zabývá statistickou analýzou srážkových úhrnů na území města Brna a v jeho blízkém okolí podle údajů ze standardní sítě stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Počátek historie měření srážek na území Brna sahá do roku 1803, kdy je zde realizoval člen c.k. Moravskoslezské hospodářské společnosti Zachariáš Melzer. Místo jeho měření však zatím zůstává neznámé. Po lékařích Josephu Steinerovi a Pavlu Olexíkovi se v letech 1878−1883 meteorologickým pozorováním včetně měření srážek věnoval také známý brněnský přírodovědec a tehdejší opat augustiniánského kláštera Řehoř Jan Mendel.Hustota srážkoměrné sítě na území města Brna se v období od konce 19. století do současnosti vyznačovala značnou proměnlivostí s maximem mezi lety 1930 a 1960, kdy v Brně fungovalo zároveň až 14 stanic. V předložené dizertační práci byly použity údaje z většiny brněnských stanic za co nejdelší dostupné období, tj. od konce 19. století do roku 2010.