New approaches in platinum-based therapy of solid tumors - Vondálová, Olga (2013)
Platinové komplexy patří mezi nejčastěji používané chemoterapeutické látky v léčbě nádorů. Jejich použití v terapii je ale často provázeno závažnými nežádoucími účinky a výskytem vnitřní nebo získané rezistance nádorových buněk. S cílem předejít těmto komplikacím jsou proto vyvíjeny a testovány nové preparáty různých struktur a vlastností. Jedním z takových komplexů je nový platinový derivát. komerčně označovaný LA-12, s atomem platiny v oxidačním čísle (IV), který se zdá být slibným kandidátem pro protinádorovou terapii. Kromě toho, že byla prokázána jeho vysoká účinnost in vitro, ale také in vivo, nevykazuje LA-12 zkříženou rezistenci s cisplatinou. V této práci jsme se proto zaměřili na rozšíření poznatků o molekulárních mechanismech účinků komplexu LA-12 především u nádorových buněk kolonu a prostaty. V první fázi jsme srovnávali cytostatické a cytotoxické účinky LA-12 s oxaliplatinou, která se běžně využívá v terapii nádorů kolorekta.