Flow-based Brute-force Attack Detection in Large and High-speed Networks - Vykopal, Jan (2013)
Detekce síťových průniků je svázána s analýzou obsahu paketů, konkrétně s hledáním signatur známých útoků. S rostoucím počtem připojených uživatelů, zařízení a dostupných služeb roste i rychlost počítačových sítí od stovek megabitů až k desítkám gigabitů za sekundu. Doposud používané detekční metody, které zpracovávají celý obsah paketů, nezvládají zpracovat všechny pakety při takových rychlostech. Proto se objevuje koncept síťových toků, které vhodně agregují síťový provoz a tím tak snižují objem dat, který je zpracováván detekčními metodami. Tato práce je zaměřena na detekci útoků hrubou silou na autentizaci služeb na základě analýzy síťových toků. Tento typ útoků přestavuje všudypřítomnou hrozbu, která je často opomíjena vývojáři stávajících aplikací. V současnosti je detekce i prevence prováděna v rámci přihlašování k dané službě. Ačkoliv je detekce na úrovni sítě schopna odhalit i distribuované útoky, neexistuje žádná taková detekční metoda pro rozsáhlé a vysokorychlostní sítě. Z