Survival and Mate Choice in the Grey Partridge (Perdix perdix) - Rymešová, Dana, 1984- (2013)
Tato disertační práce sestává ze tří rukopisů opatřených souhrnným jednotícím textem a zabývá se přežíváním, párováním a hnízdní úspěšností koroptve polní (Perdix perdix). Vlastní výsledky získané během tří let pomocí telemetrie jsou založeny na datech o 186 sledovaných jedincích, z nichž 111 bylo nachytáno v přirozené populaci a 75 bylo vypuštěno z chovu. Jedinci z chovu byli použiti pouze pro porovnání rizika mortality a hnízdní úspěšnosti s přirozenou populací, s cílem navrhnout doporučení, jak posílit početnost tohoto ohroženého druhu. Hlavní cíl práce, tj. vyhodnocení výběru partnera v závislosti na měřených ornamentech a genech hlavního histokompatibilního systému (MHCIIB, exon 2) a posouzení platnosti hypotéz dobrých genů a genetické komplementarity u koroptve, byl ověřován na vzorku jedinců z přirozené populace.