Virtual Environment Kit for Visual Arts - Chmelík, Jiří, 1983- (2013)
Tato práce se zabývá možnostmi využití virtuálního prostředí pro umělecké účely. Seznamujeme čtenáře s výběrem technik výtvarné informatiky a se základy oblasti virtuálních prostředí. Předkládáme rovněž přehled existujících virtuálních prostředí se vztahem k výtvarnému umění. Představujeme modulární virtuální prostředí podporující rozmanité umělecké techniky. Tento systém demonstruje možnosti, jak může být kreativní proces obohacen pomocí adaptace existujících uměleckých postupů do nového média - virtuálního prostředí. V textu je popsáno pět uměleckých technik. Práce rovněž zahrnuje výsledky uživatelského testování a vybrané grafické práce.