Studium vlivu vnějších podmínek na vlastnosti difúzního koplanárního povrchového bariérového výboje - Čech, Jan, 1982 listopad 27.- (2013)
Předložená disertační práce se věnuje studiu vlivu vnějších fyzikálních parametrů na chování koplanárního bariérového výboje a parametry plazmatu tohoto výboje. Jako studované parametry byly zvoleny: vzdálenost elektrod koplanárního bariérového výboje (tzv. mezielektrodová vzdálenost), velikost budícího napětí (příp. i jeho frekvence), teplota zemněné elektrody a absolutní vlhkost pracovního plynu. Výboj byl studován pomocí optické emisní spektroskopie - časově i prostorově rozlišené - a dále snímkováním výboje rychlou iCCD kamerou s časově korelovaným měřením elektrických parametrů výboje. Byly získány mapy časoprostorového vývoje emise druhého pozitivního systému dusíku (SPS) a prvního negativního systému dusíku a molekuly CN v průběhu celé periody výboje. Dále byly získány prostorové profily intenzit a rotační a vibrační teploty SPS v závislosti na vnějších fyzikálních parametrech (podmínkách buzení výboje).