Jak vidí děti zdravý životní styl - Dancingerová, Hana (2013)
To, jak dítě vnímá zdravý životní styl, se velkou měrou podílí na tom, jak bude zpracovávat informace ohledně zdraví, zda bude motivované vyhledávat si další údaje a zda bude v budoucnu schopno za své zdraví přijmout odpovědnost. Teoretická část diplomové práce shrnuje dosavadní poznatky o zdravém životním stylu dětí, především determinantách, které se v evropském kontextu uplatňují nejvíce. Důraz je kladen na jeden z nejvlivnějších faktorů, kterým je výživa. Cílem dotazníkového šetření praktické části je zjistit vědomosti žáků pátých ročníků o zdraví, porovnat výsledky z běžných škol a škol zapojených do projektu Škola podporující zdraví a také konfrontovat znalosti chlapců a děvčat. Získaná data svědčí o nedostatečné informovanosti dětí, ale také o nejasnostech v doporučeních týkajících se zdravého životního stylu a upozorňují na nutnost uvedení některých informací na pravou míru.