Zabývají se lékaři výživou svých pacientů ? - Hortová, Kateřina (2013)
Fakt, že výživa může ovlivnit vznik i rozvoj některých nemocí, a měla by tedy být nedílnou součástí prevence, byl mnohokrát potvrzen, stejně jako potřeba nutriční podpory při již probíhajícím onemocnění. Tato práce si kladla za cíl ve své teoretické části poukázat na nezbytnost nutriční anamnézy, která se podílí na vzniku diagnostiky a terapie, na možná úskalí při její absenci, a to vše v praxi všeobecného praktického lékaře. Součástí je také souhrn dostupných studií z ČR i zahraničí, jež zjišťují, zda se lékaři zabývají výživou svých pacientů a zda se zapojují do intervenčních programů spojených s výživou. Nedílnou komponentou je také praktická část, která se snažila vyhodnotit postoj brněnských praktických lékařů k zařazení nutriční anamnézy a výživové edukace do jejich běžné praxe.