Bioetika - vybrané otázky z pohledu práva - Zemandlová, Anna (2013)
Práce je zaměřena na zkoumání vybraných aspektů lidské reprodukce z hlediska bioetiky, konkrétně asistované reprodukce a umělého ukončení těhotenství. Pracuje tedy nejen s perspektivou právní, ale i s pohledem etiky a lékařství. Mapuje situaci v evropském i vnitrostátním prostoru. Za tímto cílem práce analyzuje závazky plynoucí z mezinárodního práva a konsekventně vnitrostátní regulaci, a provádí komparaci s vybranými zahraničními právními úpravami. Hodnocení stavu relevantní vnitrostátní legislativy je prováděno se zohledněním systémových souvislostí. Zkoumány jsou konkrétní problémy a možnosti jejich řešení za současného právního stavu, s přihlédnutím ke změnám, jež přináší reforma soukromého práva. Závěrem jsou formulována konkrétní doporučení de lege ferenda.