Fyziologické a genetické aspekty aktivity acidofilních bakterií oxidujících sirné látky - Kučera, Jiří (2013)
Disertační práce se zabývá studiem acidofilních bakterií důležitých v procesech (bio)oxidace sulfidových minerálů. V této studii byl použit modelový mikroorganismus Acidithiobacillus ferrooxidans a byla studována adaptace sirných kultur této bakterie na oxidaci železa(II) na úrovni transkripce a syntézy proteinů spolu se stanovením kinetických parametrů tohoto procesu. Dále byla zkoumána kinetika bakteriální adaptace na anaerobní oxidaci síry spojenou s redukcí železa(III). Anaerobní respirace byla u At. ferrooxidans dále analyzována na úrovni syntézy proteinů k objasnění mechanismu anaerobního procesu.