Kvalita života seniorů v pobytových zařízeních sociálních služeb - Odvářková, Jana (2013)
ANOTACE Cílem bakalářské práce je zmapovat kvalitu života seniorů v pobytových zařízeních sociálních služeb. Svým obsahem je rozdělena do dvou hlavních částí (teoretické a empirické). Teoretická část je zaměřena na problematiku: seniorské populace (definice stárnutí a stáří, kategorizace věku z pohledu stárnoucí populace, vliv procesu stárnutí na lidský organismus) kvalitě života (definice faktory ovlivňující kvalitu života, způsoby měření a hodnocení kvality života) a pobytových zařízení sociálních služeb určených pro seniory. Stěžejní (empirická) část je založena na kvantitativním průzkumu pomocí dotazníkového (standardizovaného dotazníku WHQOL a dotazníku vlastní konstrukce) šetření. Jehož cílem je zjistit, jak jsou senioři žijící v Domově pro seniory spokojeni s kvalitou života.