Znalosti sester o možnostech prevence vzniku ventilátorové pneumonie - Moravčíková, Anna (2013)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Moravčíková Anna, DiS. Instituce: Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Znalosti sester o možnostech prevence vzniku ventilátorové pneumonie Vedoucí práce: Mgr. Flajšingrová Jana Počet stran: Počet příloh: 4 Rok obhajoby: 2013 Klíčová slova: ventilátorová pneumonie, VAP, Fowlerova poloha, prevence, mikroaspirace, chlorhexidin Souhrn: Bakalářská práce se zabývá problematikou ventilátorové pneumonie. V teoretické části jsou uvedeny příčiny, rizikové faktory a možnosti prevence vzniku tohoto onemocnění. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkového šetření znalostí sester pracujících s ventilovanými pacienty na jednotkách intenzivní péče ve FN Brno a FN USA.