Kinetic studies of transition metal and Ln(III) complexes of modified tetraaza-macrocyclic ligands - Ševčíková, Romana (2013)
Tato práce se zabývá studiem makrocyklických ligandů cyklenového a cyklamového typu. Byly studovány terodynamické, kinetické a komplexační vlastnosti těchto ligandů. Díky výjimečné termodynamické stabilitě a kinetické inertnosti mohou být tyto komplexy využity v biomedicínské nebo analytické chemii. V práci je uvedeno několik příkladů. Výsledky budou použity při konstrukci bifunčního chelátu.