Kinetic and spectroscopic properties of tetra-azamacrocyclic ligands with phosphorus-acid/carboxylate pendant arms - Ševčík, Radek; Lubal, Přemysl, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2013)
Tetraazamakrocyklické ligandy s koordinujícími funkčními skupinami tvoří stabilní komplexy s velkým množstvím kovových iontů a jejich vlastnosti (např. vysoká termodynamická stabilita a kinetická inertnost) je předurčily k aplikaci v medicíně. Je nezbytné pro vyhodnocení potenciálního použití těchto komplexů v biomedicínských aplikacích získat základní znalosti nejen o jejich termodynamických, ale také kinetických vlastnostech, jelikož je nutné zamezit uvolňování použitých toxických kovů v lidském těle a rovněž kompetitivním reakcím s ligandy a kovovými ionty přirozeně se vyskytujícími v lidském těle (např. aminokyseliny, fosfáty, peptidy, Ca(II), Zn(II) ionty). V této práci je studována formační a disociační kinetika Cu(II) a některých Ln(III) komplexů s makrocyklickými ligandy cyklenového typu (cyklen = 1,4,7,10-tetraazacyklododekan) s karboxylovými nebo funkčními skupinami obsahujícími fosfor. Komplexy [Cu(do2a)], [Cu(dota)]2-, [Cu(do3ap)]3-, trans-[Cu(do2a2p)]4-, [Cu(doa3p)]5-, [Cu
Polyazamacrocyclic ligands with coordinating pendant arms form stable complexes with wide scale of metal ions. Properties of these complexes predict them to apply in medicine. For any biomedical applications, these metal complexes would exhibit a high thermodynamic stability under physiological conditions because of toxicity of used metal ions, competitive reactions with body-occurred ligands, e.g. amino acids, phosphates, peptides and metal ions like Ca(II), Zn(II) and others. However, the thermodynamic stability is not only one request; it is also very important that metal complexes must have a sufficient kinetic inertness to prevent their decomposition in the human body. Therefore, knowledge of their thermodynamic as well as kinetic properties (e.g. dissociation rate constants for an estimation of kinetic inertness) is important to evaluate their use in these applications. In this Thesis, the formation and the acid-assisted dissociation kinetics of Cu(II) and some Ln(III) complexes
Vedoucí práce: Přemysl Lubal
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: cykleny; disociační kinetika; formační kinetika; ionty; kinetika; ligandy; makrocyklické komplexy; makrocyklické ligandy; cyclens; dissociation kinetics; formation kinetics; ions; kinetics; ligands; macrocyclic complexes; macrocyclic ligands; disertace; dissertations