Kinetic and spectroscopic properties of tetra-azamacrocyclic ligands with phosphorus-acid/carboxylate pendant arms - Ševčík, Radek (2013)
Tetraazamakrocyklické ligandy s koordinujícími funkčními skupinami tvoří stabilní komplexy s velkým množstvím kovových iontů a jejich vlastnosti (např. vysoká termodynamická stabilita a kinetická inertnost) je předurčily k aplikaci v medicíně. Je nezbytné pro vyhodnocení potenciálního použití těchto komplexů v biomedicínských aplikacích získat základní znalosti nejen o jejich termodynamických, ale také kinetických vlastnostech, jelikož je nutné zamezit uvolňování použitých toxických kovů v lidském těle a rovněž kompetitivním reakcím s ligandy a kovovými ionty přirozeně se vyskytujícími v lidském těle (např. aminokyseliny, fosfáty, peptidy, Ca(II), Zn(II) ionty). V této práci je studována formační a disociační kinetika Cu(II) a některých Ln(III) komplexů s makrocyklickými ligandy cyklenového typu (cyklen = 1,4,7,10-tetraazacyklododekan) s karboxylovými nebo funkčními skupinami obsahujícími fosfor. Komplexy [Cu(do2a)], [Cu(dota)]2-, [Cu(do3ap)]3-, trans-[Cu(do2a2p)]4-, [Cu(doa3p)]5-, [Cu