Stanovení rtuti a jejích forem v půdách, sedimentech a hlušině atomovou absorpční spektrometrií - Coufalík, Pavel, 1985- (2013)
Rtuť patří mezi cirkulující polutanty globálního charakteru. Její specie se objevují ve všech částech ekosystému s různou mírou toxicity pro živou přírodu. Pro správné posouzení mobility a biodostupnosti rtuti v environmentálních materiálech je zapotřebí kvantifikace jejích forem. Stanovení obsahů jednotlivých sloučenin rtuti, tedy speciační analýza, je často nahrazena určením jejích vazebných forem. V rámci této disertační práce byly studovány postupy stanovení hlavních anorganických forem rtuti, které se vyskytují v půdách, sedimentech a hlušině. Pro základní frakcionační analýzu byl navržen postup sekvenční extrakce, který umožnil rozdělení celkového obsahu rtuti v materiálu na tyto formy: rtuť uvolnitelnou ve vodě, rtuť uvolnitelnou v kyselých podmínkách, rtuť vázanou na huminové látky, elementární rtuť a amalgámy, sulfidickou rtuť a rtuť reziduální. Druhou metodou studia byla termická desorpční analýza rtuti z pevné fáze. Tato metoda frakcionační analýzy umožňuje charakteristiku t