Spankova apnoe u pacientu s hypertrofickou kardiomyopatií - Konečný, Tomáš (2013)
Úvod: Ani nejmodernější léčba pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií (HKM) - nejčastější formou vrozené kardiomyopatie s prevalencí 0,2% v neselektované dospělé populaci - mnohdy není schopna zamezit zátěžové intoleranci, vzniku fibrilace síní a celkové progresi srdečního selhání. Spánková apnoe (SA) je asociována s kardiovaskulárními pato-fyziologickými procesy, které nacházejí vysokou klinickou relevanci u pacientů s HKM (fibrilace síní, hypertenze, zvýšený sympatetický tón). Jak často se SA vyskytuje v HKM populaci a zda je SA spojena s vyšším výskytem zátěžové intolerance, fibrilace síní či zvýšené tepové frekvence nebylo známo před publikací studií obsažených v této práci. Metody: U konsekutivních HKM pacientů, kteří podstoupili komplexní klinické vyšetření ve specializované HKM klinice (včetně Holter monitoru, zátěžového testu a echocardiografie) jsme provedli spánkovou oximetrii. Z prospektivně vybudované databáze jsme retrospektivně analyzovaly prevalenci SA a asociaci SA s