Znalosti sester o specifických ošetřovatelských postupech spojených s infekcí způsobenou Clostridium difficile - Svozilková, Marie; Knechtová, Zdeňka; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou infekcí způsobených nozokomiálním patogenem Clostridium difficile, nejčastějším původcem průjmů u hospitalizovaných pacientů. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku původce, průběh, diagnostiku a léčbu onemocnění, dále na ošetřování pacienta, preventivní a protiepidemická opatření v souvislosti s touto infekcí. V praktické části byly pomocí dotazníkového šetření zjišťovány znalosti všeobecných sester týkající se klostridiové infekce.
The bachelor thesis deals with the problems of infection caused by the nosocomial pathogen Clostridium difficile, which is the most common cause of diarrhea in hospitalized patiens. The theoretical part is focused on the characteristics of the agent, course, diagnosis and treatment of diseases, patient care and epidemiological precautions in connection with this infection. In the practical part nurses' knowledge regarding clostridial infections were colected from questionnaires.
Vedoucí práce: Zdeňka Knechtová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: bakalářské práce; Clostridium difficile; Colitis; Enterocolitis, Pseudomembranous; Nursing Care; antibiotic associated colitis; Clostridioides difficile; kolitida; nozokomiální infekce; ošetřovatelská péče; postantibiotická kolitida; pseudomembranózní enterokolitida; nosocomial infections