Vliv krevních skupin AB0 na náchylnost organismu k onemocněním - Procházková, Petra; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
Tata literární řešerše shrnuje výsledky uskutečněných studií zabývajících se fenoménem vlivu krevních skupin na náchylnost k různým onemocněním. Byly zkoumány vlivy na vznik rakoviny prsu a rakoviny slinivky břišní, neplodnost, hemolytické onemocnění novorozenců a mor. U všech zkoumaných jevů byla zjištěna většinová shoda dosud provedených studií, pouze u rakoviny prsu byly výsledky nejednotné. U lidí s krevní skupinou 0 byla evidována menší náchylnost k onemocnění rakovinou prsu, naopak šance této skupiny na přežití tohoto onemocnění jsou nadprůměrné. Dále, dle provedených studií, jsou osoby s krevní skupinou 0 méně náchylné také ke vzniku rakoviny slinivky břišní. Naopak jejich medián přežití, v případě propuknutí této nemoci, je vyšší. U jedinců s krevní skupinou 0 byla jednoznačně prokázána vyšší pravděpodobnost nákazy morem. Vliv krevních skupin na neplodnost se ukázal býti nepatrným. U hemolytického onemocnění novorozenců se typ krevní skupiny ukázal být zásadním.
This literature review summarizes the results of previous studies focused on the phenomenom of offects of blood groups on susceptibility to diseases. The effects on breast cancer, pancreatic cancer, infertility, hemolytic disease of the newborn, and plague were examined. General consensus on majority of analysed effects was found the only exception was breast cancer where the results were inconsistent. People with blood group 0 showed to be less prone to breast cancer, however their chances on survival of this diseases are above average. Furthermore according to recent studies people with blood group 0 are also less prone to the pancreas cancer. On the contrary the median of survivals, when the disease occurs, is higher. For blood group 0 individuals the higher probability of being infected by the plague was demonstrated. The effect of blood group on intertility proved to be negligible. For hemolytic disease of the newborn was a blood group proved to be crucial.
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: krevní skupiny; mor; neplodnost; rakovina pankreatu; rakovina prsu; blood groups; breast cancer; infertility; pancreatic cancer; plague; bakalářské práce; bachelor's theses