Vliv krevních skupin AB0 na náchylnost organismu k onemocněním - Procházková, Petra (2013)
Tata literární řešerše shrnuje výsledky uskutečněných studií zabývajících se fenoménem vlivu krevních skupin na náchylnost k různým onemocněním. Byly zkoumány vlivy na vznik rakoviny prsu a rakoviny slinivky břišní, neplodnost, hemolytické onemocnění novorozenců a mor. U všech zkoumaných jevů byla zjištěna většinová shoda dosud provedených studií, pouze u rakoviny prsu byly výsledky nejednotné. U lidí s krevní skupinou 0 byla evidována menší náchylnost k onemocnění rakovinou prsu, naopak šance této skupiny na přežití tohoto onemocnění jsou nadprůměrné. Dále, dle provedených studií, jsou osoby s krevní skupinou 0 méně náchylné také ke vzniku rakoviny slinivky břišní. Naopak jejich medián přežití, v případě propuknutí této nemoci, je vyšší. U jedinců s krevní skupinou 0 byla jednoznačně prokázána vyšší pravděpodobnost nákazy morem. Vliv krevních skupin na neplodnost se ukázal býti nepatrným. U hemolytického onemocnění novorozenců se typ krevní skupiny ukázal být zásadním.