Observační studium supernov - Grossová, Romana; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2013)
Cílem bakalářske práce je studium supernovy SN 2011fe, identifikace jednotlivých spektrálnich čar a určení jejich radiálních rychlostí a efektivních teplot. První kapitoly práce jsou zaměřené na základní podmínky vzplanutí supernovy. Okrajově nahlížíme i do hlavního rozdělení supernov podle chemického složení a mechnismu vzniku. Tato práce obsahuje také postup zpracování spekter v programu IRAF. Na závěr se zaměříme na shrnutí a analýzu dosažených výsledků.
The main task of this bachelor thesis is the spectral study of the supernova SN 2011fe, the identification of~spectral lines and the determination of radial velocity and the efective temperature. First parts are focused on the astrophysical description of the supernova explosion. The short description of the distribution of supernovae by its chemical composition and the~mechanism of origin will be given. This thesis contains the process of processing spectrum using the IRAF software. In the last part we will concentrate on the summary set and the analysis of~the~results we obtian.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: spektra hvězd; supernovy; světelné křivky; supernovae; bakalářské práce; bachelor's theses