Rapid Development of Language Resources - Grác, Marek, 1981- (Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2013)
Počítačové zpracování přirozeného jazyka (NLP) je obor, který se nachází na pomezí lingvistiky a informatiky. Při zpracování jazyka jsou důležité nejen algoritmy, ale i datové zdroje specifické pro konkrétní jazyk, kterými jsou např. gramatiky, slovníky či korpusy. V současnosti dokážeme vytvářet obrovské jazykové zdroje pomocí automatických metod, ale na jejich trénování a testování je potřeba využívat kvalitnější zdroje. Tvorba i ruční zpracování jsou však velmi náročné nejen na finance a čas, ale i na trénink a zaučení jazykových expertů. Tyto důvody objasňují, proč máme k dispozici dostatek automaticky tvořených jazykových zdrojů, ale pro menší jazyky pociťujeme nedostatek těch kvalitnějších, ručně anotovaných. Existující literatura podrobně popisuje teoretické základy použité při návrhu ručně anotovaných dat, ale samotný proces anotace je představen jen zběžně. Tato dizertační práce se zabývá právě tímto procesem, popisuje vše od návrhu vhodných struktur pro ukládání dat až po