Změna smlouvy na veřejnou zakázku bez zahájení nového zadávacího řízení - Matochová, Lenka (2013)
Tato rigorózní práce se zabývá možností a podmínkami změn smluv na veřejné zakázky, primárně těch, při nichž není zahájeno nové zadávací řízení. Rigorózní práce reaguje na novou právní regulaci změny smluv na veřejné zakázky, která se inspirovala významnou evropskou judikaturou, konkrétně rozsudkem ESD v kauze Pressetext. Vzhledem k novosti předmětné právní regulace prozatím nebyl ustálen výklad nových regulí stran změny smluv na veřejné zakázky, žádný širší výklad nebyl prozatím ani proveden. Cílem této rigorózní práce je se zohledněním evropské judikatury provést exkurz do problematiky změny smlouvy na veřejnou zakázku, která je v realizační fázi veřejné zakázky jedním z nejvýznamnějších kroků. Vedle obecného rozboru nových práv a povinností zadavatelů při změně smluv na veřejné zakázky tato rigorózní práce také rozebírá možnost přezkumu takového postupu zadavatele, kdy na realizaci změněné podoby veřejné zakázky není zahájeno nové zadávací řízení. V této rigorózní práci jsou z textu zákona o veřejných zakázkách současně vygenerovány úlevy pro zadavatele, kdy tento nebude povinen nového dodavatele vybírat v novém zadávacím řízení.