Planimetrie v učivu střední školy - Kostelníčková, Klára (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem školství a planimetrie na středních školách. Jsou zde popsány změny tohoto učiva v osnovách a učebnicích za posledních 150 let. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je věnována vývoji českého školství od roku 1848 do současnosti. Druhá kapitola porovnává učební osnovy matematiky se zvláštní pozorností na planimetrické učivo v období 1848-1945. Poslední a nejrozsáhlejší kapitola zkoumá učebnice planimetrie vydané po roce 1945. V těchto učebnicích se odrážejí změny osnov způsobené reformami školství po roce 1945.