Diferenciální rovnice v makroekonomii - Konôpková, Zlatica; Pospíšil, Zdeněk, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Tato práce se zaměřuje na možnosti modelování makroekonomických procesů pomocí diferenciálních rovnic. První část uvádí potřebnou teorii z oblasti diferenciálních rovnic 1. řádu a autonomních systémů. Ekonomická část postupně představuje konkrétní modely, Harrodův-Domarův a Solowův-Swanův pro ekonomický růst a Goodwinův pro hospodářské cykly. Vždy jsou uvedeny předpoklady, odvození modelu, závěry a zhodnocení.
This thesis focuses on options for modeling macroeconomic processes using differential equations. The first part introduces the necessary theory of first-order differential equations and autonomous systems. The economic part gradually introduces specific models, Harrod-Domar and Solow-Swan model of economic growth and Goodwin model of business cycles. There are always specified assumptions, the derivation of the model, conclusions and evaluation.
Vedoucí práce: Zdeněk Pospíšil
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: diferenciální rovnice; ekonomický růst; differential equations; economic development; bakalářské práce; bachelor's theses