Nelineární dynamika Bertrandova modelu - Kianičková, Petra (2013)
Tato práce zkoumá nelineární dynamiku Bertrandova modelu duopolu. Při analýze modelů jsou využité poznatky z oblasti nelineární dynamiky a teorie her. Zkoumané jsou tři modely - model duopolu s naivními, adaptivními a omezeně racionálními hráči. Modely jsou popsané prostřednictvím dvojdimenzionálních zobrazení. Ve všech třech případech jsou nalezeny pevné body a následně je zkoumaná jejich stabilita pomocí Jacobiho matice a jejich vlastních čísel. Je ukázáno, že v modelu se dvěma omezeně racionálnimi hráči dochází k flip bifurkacím a při určitých hodnotách parametrů vzniká chaos.