Funkcionální diferenciální rovnice v mikroekonomii - Lehoťáková, Dominika (2013)
Cílem bakalářské práce je popsat využití funkcionálních diferenciálních rovnic ve vybraném modelu. Námi vybraný model je model fluktuace cen. Bakalářská práce je strukturovaná do dvou hlavních kapitol a několika podkapitol. V první kapitole bakalářské práce se věnujeme stručnému úvodu do teorie funkcionálních diferenciálních rovnic. Uvádíme klasifikaci funkcionálních diferenciálních rovnic, definici základní počáteční úlohy a větu o existenci a jednoznačnosti řešení. Uvádíme též stručnou historii aplikaci těchto rovnic. Druhou kapitolu považujeme za nosnou část bakalářské práce. V ní se věnujeme modelu fluktuace cen, kterou zkoumáme na základe prací třech vybraných autorů. Konkrétně se věnujeme zpracování modelu fluktuace cen podle A. B. Larsona, J. B. S. Haldaneho a M. C. Mackeyho. Při zpracování bakalářské práce vycházíme z monografie V. Kolmanovského a A. Myshkise. Literaturu jsme studovali v originále, v anglickém jazyku.