Příprava anorganicko-organických porézních materiálů - Kejík, Martin (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme přípravě aromatických organokřemičitanových materiálů nehydrolytickými kondenzačními reakcemi octanu křemičitého s vícefunkčními fenoly. Jediným prokázaným vedlejším produktem reakce je kyselina octová. Reakce jsme prováděli za zvýšené teploty v tetrahydrofuranu a dioxanu s preferencí sol-gelového přístupu. Vlastnosti produktu v závislosti na použitém fenolu, stechiometrii, koncentraci a reakční teplotě jsou v práci dále zkoumány. Kondenzační reakce neprobíhají zcela úplně a připravené produkty obsahují 10-20% zbytkových hydroxylových a acetátových funkčních skupin. Acetátové funkční skupiny byly úspěšně post-synteticky nahrazeny za tert-butoxidové.