Funkcionální diferenciální rovnice v imunologii - Cherkashyna, Svitlana (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme problematice použiti funkcionálních diferenciálních rovnic se zpožděním v imunologii a medicíně. Tyto rovnice se používají například při popisu procesu účinku látek na organismus. Kvůli tomu, že lék nezačíná působit ihned po zavedeni do organizmu, ale až po nějakém určitém čase. Při popisu tohoto procesu je vhodnější používat právě diferenciální rovnici se zpožděným argumentem namísto obyčejných diferenciálních rovnic.