Metody Monte Carlo v systému Matlab - Kuchárová, Miroslava; Koláček, Jan, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
V této bakalářské práci studujeme simulační metody Monte Carlo v inferenční statistice. Zkoumáme způsoby využití těchto metod při testovaní hypotéz a hodnocení výsledků testů. Dále se věnujeme neparametrickému druhu simulací Monte Carlo, tzv. bootstrap metodám, a jejim výhodám při hledání bodových a intervalových odhadů. V programu Matlab aplikujeme tyto metody na reálná a simulovaná data a porovnáváme je s klasickými metodami inferenční statistiky.
The aim of this thesis is to explore Monte Carlo simulation methods used in inferential statistics. It focuses on the ways of using these methods for hypothesis testing, as well as for evaluating the tests’ performance. Further on, the thesis discusses the non-parametric type of Monte Carlo simulation, so called bootstrap methods, and their advantages of searching for the point and interval estimates. Using the software Matlab, the thesis applies these methods to the real and simulated data and compares them with the classical methods of inferential statistics.
Vedoucí práce: Jan Koláček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bodový odhad; bootstrapové metody; intervalový odhad; MATLAB (software); metoda Monte Carlo; bootstrap methods; interval estimation; MATLAB; Monte Carlo method; point estimation; bakalářské práce; bachelor's theses