Salopův model s firmami produkujících více výrobků - Diviš, Martin; Staněk, Rostislav, 1983-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Bakalářská práce se věnuje problematice produktové diferenciace na duopolním trhu. Práce rozšiřuje Salopův model o možnost firem produkovat více výrobků. Salopův model je analyzován při lineárních i kvadratických transportních nákladech. Práce ukazuje, za jakých podmínek existuje v Salopově modelu s firmami produkujícími více výrobků Nashova rovnováha. Dále se práce zabývá otázkou, zda je pro firmy ziskovější držet portfolio výrobků s blízkými substituty nebo pokrýt rovnoměrně celý trh. Ukazuje se, že pro firmy je výhodnější tvořit produktové portfolio s blízkými substituty.
My bachelor thesis deals with problems of product differentiation at the duopoly market. The work extends the Salop model by the possibility of companies to produce more products. The Salop model is analyzed by linear and quadratic transport costs. The work shows under which conditions the Nash equilibrium in the Salop model with companies producing more products exists. The work also deals with the question if it is more profitable for companies to hold the product portfolio with close substitutes or to cover the whole market evenly. It shows that it is more advantageous for companies to form their product portfolio with close substitutes.
Vedoucí práce: Rostislav Staněk
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: organizace podniku; teorie her; game theory; industrial organization; bakalářské práce; bachelor's theses