Salopův model s firmami produkujících více výrobků - Diviš, Martin (2013)
Bakalářská práce se věnuje problematice produktové diferenciace na duopolním trhu. Práce rozšiřuje Salopův model o možnost firem produkovat více výrobků. Salopův model je analyzován při lineárních i kvadratických transportních nákladech. Práce ukazuje, za jakých podmínek existuje v Salopově modelu s firmami produkujícími více výrobků Nashova rovnováha. Dále se práce zabývá otázkou, zda je pro firmy ziskovější držet portfolio výrobků s blízkými substituty nebo pokrýt rovnoměrně celý trh. Ukazuje se, že pro firmy je výhodnější tvořit produktové portfolio s blízkými substituty.