Oceňování rodinných domů v pojišťovnictví - Dobešová, Veronika (2013)
Předmětem této bakalářské práce je uvedení současného způsobu oceňování rodinných domů na pojistném trhu České republiky. Práce v první části nastiňuje rysy, definice, způsoby oceňování a vztah pro výpočet pojistného v pojištění nemovitostí a ekonometrický model se způsoby jeho analýzy. Ve druhé části se uvádí 8 variant 4 modelových rodinných domů, je spočtena jejich pojistná částka. Pro výpočet jejich pojistné hodnoty se provádí 100 náhodných měření rodinných domů, sestavují se regresní modely, ze kterých se určí sazba pro výpočet pojistného a statisticky významné determinanty při určování výše pojistné částky. V třetí části se pojistné získané vynásobením sazby pro výpočet pojistného se spočtenými hodnotami pojistných částek modelových domů porovnává s pojistným vyměřeným pojišťovnou na modelech rodinných domů. Získané hodnoty jsou v závěru porovnávány a je diskutováno o příčinách jejich rozdílů a statisticky nevýznamných parametrech při určování výše pojistné částky.