Gradientní metody pro řešení systémů lineárních rovnic - Trebula, Martin (2013)
V tejto bakalárskej práci sa budeme venovať riešeniu systémov lineárnych rovníc pomocou gradientných metód. V úvodnej kapitole si vymedzíme základný problém a základné pojmy spojené s riešením systému. Ďalej si v nej zmienime chyby a nepresnosti, ktoré sú spojené s numerickými úlohami. Druhá kapitola je venovaná priamym metódam riešenia sústav lineárnych rovníc, kde si konkrétne spomenieme Choleského metódu. V tretej kapitole sa budeme venovať problematike iteračných metód založených na minimalizácií kvadratickej formy, konkrétne metóde najväčšieho spádu a metóde združených gradientov. Na záver tejto práce si ukážeme pár príkladov ktoré nám pomôžu lepšie pochopiť jednotlivé metódy.