Numerická optimalizace - Kmeť, Jakub; Horová, Ivana, 1943-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Táto bakalárska práca sa venuje numerickej optimalizácii. Cieľom bolo predstaviť niektoré základné optimalizačné metódy. Práca je rozdelená na dve kapitoly. Prvá sa venuje jednorozmernej a druhá viacrozmernej optimalizácii. Každá kapitola je zložená z teoretického úvodu a následného popisu jednotlivých metód. Súčasťou sú tiež programy písané v MATLABe, ktoré demonštrujú jednotlivé metódy na konkrétnych príkladoch.
This thesis is focused on numerical optimization. Goal of this study was to introduce some basic techniques. The study is divided into two chapters. First chapter is specialized in one-dimensional and second chapter on high-dimensional optimization. Both chapters are composed of theoretical introduction and description of each method. The thesis also includes one part of devoted to set of programs demonstrating each method on several examples.
Vedoucí práce: Ivanka Horová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: numerická optimalizace; numerické metody; optimalizační metody; zlatý řez; golden section; numerical methods; Numerical optimization; optimization methods; bakalářské práce; bachelor's theses