Použití sloučenin nekovů k ochraně povrchů materiálů - Tomášková, Jolana (2013)
Práce se zabývá možností aplikací sloučenin alkoxysilanů na povrchy různých materiálů za účelem jejich ochrany. Dále se zaměřuje na vliv nastavení plazmové tužky, která byla použita k nanášení sloučeniny, na vznikající vrstvu. Teoretická část práce zahrnuje charakteristiky jednotlivých materiálů, se kterými se pracovalo, vlastnosti a praktické využití některých silikonových sloučenin. V experimentální část popisuje nanášení vrstev alkoxysilanů pomocí plasmové tužky a vlastnosti vzniklých vrstev, zejména jejich hydrofobita.