Prekoncentrační metody pro stanovení perfluorovaných povrchově aktivních látek ve vodě - Švecová, Kateřina; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2013)
Tato bakalářská práce je zaměřená na výskyt perfluorovaných povrchově aktivních látek ve vodném prostředí a jejich stanovení. Tyto látky se dostávají do prostředí z textilních materiálů, které je obsahují (např. GoreTex), či při použití hasicích pěn. Kvůli persistenci, vlastnostem, které umožňují jejich globální transport, bioakumulaci a toxicitě představují rizikovou skupinu látek, které je nutno monitorovat v životním prostředí. Teoretická část je věnována různým prekoncentračním metodám, které se používají ke stanovení těchto látek ve vodě. Experimentální část je poté zaměřena na stanovení těchto látek metodou extrakce na tuhé fázi (SPE).
The thesis is focused on the occurence of perfluorinated surface active compounds in the aquatic environment and their determination. The compounds enter the environment from textile materials, that contain it (e.g. GoreTex) or from flame retardant foams. Due to their persistence, properties that allow their global transport, bioaccumulation and toxicity, they are a group of compounds that present a risk for the environment. The theoretical part is dedicated to various preconcentration trechniques that are used for determination of the compounds in water. The experimental part deals with their determination using solid phase extraction (SPE).
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Vedoucí práce
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: extrakce (chemie); extrakce na pevné fázi; perfluorované sloučeniny; prekoncentrace; extraction (chemistry); perfluorinated compounds; preconcentration; Solid Phase Extraction; bakalářské práce