Prekoncentrační metody pro stanovení perfluorovaných povrchově aktivních látek ve vodě - Švecová, Kateřina (2013)
Tato bakalářská práce je zaměřená na výskyt perfluorovaných povrchově aktivních látek ve vodném prostředí a jejich stanovení. Tyto látky se dostávají do prostředí z textilních materiálů, které je obsahují (např. GoreTex), či při použití hasicích pěn. Kvůli persistenci, vlastnostem, které umožňují jejich globální transport, bioakumulaci a toxicitě představují rizikovou skupinu látek, které je nutno monitorovat v životním prostředí. Teoretická část je věnována různým prekoncentračním metodám, které se používají ke stanovení těchto látek ve vodě. Experimentální část je poté zaměřena na stanovení těchto látek metodou extrakce na tuhé fázi (SPE).