Stanovení methylrtuti v tělních tekutinách - Kroupová, Kristýna; Kuta, Jan; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme analýze forem rtuti v tělních tekutinách s důrazem na stanovení methylrtuti. V teoretické části práce se zabýváme vlastnostmi, biogeochemickým cyklem rtuti, toxicitou jejích specií, vzorkováním a uchováváním klinických vzorků, možnostmi stanovení celkového obsahu rtuti a stanovením specií rtuti ve vzorcích tělních tekutin (moč, krev a mateřské mléko). Pro stanovení koncentrace specií ve vzorcích bylo využito spojení metod vysokoúčinné kapalinové chromatografe a hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Pomocí standardních roztoků byly zjištěny základní analytické parametry stanovení, jako jsou separace specií, linearita, limit detekce, a další. Vhodnost metody pro stanovení specií rtuti byla dále ověřena na reálných vzorcích moči s využitím metody přídavku standardu a byly zjištěny další parametry stanovení: opakovatelnost a výtěžnost.
In this thesis we deal with the analysis of mercury species in body fluids with an emphasis on determination of methylmercury. In teoretical part we deal with properties, biogeochemical cycle of mercury and toxicity of its species. Furthermore, we presented sampling and storage of clinical samples and possibilities of measuring total mercury and mercury species determination in samples of body fluids (urine, blood and breast milk). High-performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry with inductively coupled plasma was used for determination of species within the samples. Basic analytical parameters, such as separation of species, linearity and limit of detection were determined using standard solution of methylmercury and inorganic Hg$^{2+}$. Suitability of this method for the determination of mercury species was further validated on real urine samples using the standard addition method. Subsequently repeatability and recovery of this method were determined.
Vedoucí práce: Jan Kuta
Vedoucí práce
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: krev; methylrtuť; moč; rtuť; spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem; tělesné tekutiny; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; blood; body fluids; high performance liquid chromatography; inductively coupled plasma spectrometry; mercury; methylmercury; urine; bakalářské práce